Skip to main content
Uudised

“Biwa järve 8 nägu” kandideerib Oscarile

R 06.09.2024

Eesti Filmi Instituudi komisjon valis Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia parima rahvusvahelise filmi kategoorias kandideerima Marko Raadi mängufilmi „Biwa järve 8 nägu“.

Komisjoni hinnangul on tegemist huvitava ja omanäolise tõlgendusega autorifilmiga, kus Jaapani kultuurist pärinevad lood Eesti tõlgenduses moodustavad tervikliku, esteetilise ja kontseptuaalse kunstiteose.

Filmi režissöör Marko Raat rõõmustab komisjoni otsuse üle: „Ilus üllatus ja au Biwa filmile. Ameeriklastele ka hea võimalus saada korraga Euroopa ja Aasia kunstidoos läbi Eesti filmi.“

EFI tootmisosakonna juhi Viola Salu sõnul on tegu äärmiselt omanäolise filmiga, mis on poeetiline ja kõrgel kunstilisel tasemel. „On rõõm näha, et Eesti filmikunst muutub üha mitmekülgsemaks ja et meie linateosed kõnetavad ka rahvusvahelist festivalipublikut,“ lisas Salu.

Filmi režissöör-stsenarist on Marko Raat, produtsendid on Ivo Felt, Dora Nedeczky, Mark Lwoff ja Misha Jaari ning operaator on Sten-Johan Lill. Filmi monteerija on Jaak Ollino jr, helilooja on Jakob Juhkam ja kunstnik Kristina Lõuk.

Filmi võtted toimusid suures osas Tartumaal, Peipsi ääres ja teose valmimist toetas ka Tartu filmifond.