Skip to main content

Algasid krimifilmi “Raba” võtted

Alanud on Eestiga koostöös valmiva uue Läti krimifilmi “Raba” võtted ja osa filmivõtteid viiakse läbi ka Eestis, Tagulas ja Valga maakonnas.

Filmi režissööriks on Reinis Kalviņš ja peatootjaks filmistuudio Mistrus Media Lätist. Eesti kaastootjaks on produktsioonifirma Meteoriit.

Filmi tootmist toetas ka Tartu filmifond.

“Raba” räägib 1990. aastate alguses lahendamata jäänud “mõrva”müsteeriumist ning selle  tagajärgedest tänapäeval. Kui ühe Läti väikelinna lähedalt rabast leitakse surnukeha, hakkavad levima kuuldused, et tegu on 30 aastat tagasi kadunuks jäänud poisi jäänustega. Juhtumi uurimine taaselustab minevikusündmused, sundides filmi peategelasi meenutama, kuidas nad tolleaegseid olukordi ja suhteid mäletavad. 

“Mõte kaasaegsest filmist, mille tegevustik leiab aset ühes Läti väikelinnas, on küpsenud minu peas juba pikka aega. Lugu hakkas kuju võtma, kui sain teada raba kehade fenomenist—iidsed inimjäänused, mis avastatakse aeg-ajalt Euroopa rabadest ja mis on raba keskkonna poolt loomulikult säilinud. Filmi lugu edastab sõnumit, et ajalugu pole kunagi tõeliselt surnud, lahendamata sündmused jälitavad meid ning nende unustamine või ignoreerimine ei tähenda, et need kaoksid,” ütleb režissöör Reinis Kalviņš.

Filmi meeskond koosneb rahvusvahelistest professionaalidest. Operaatoriks on Alberto Serra filmides tuntud Jimmy Gimferrer (Hispaania). Stsenaristideks on Reinis Kalviņš, ja Eesti stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis, kes on muuhulgas kirjutanud stsenaariumid ka mängufilmidele “Jaanuar” ja “Kupee nr 6” ning draamasarjale “Estonia”. 

Filmi peakunstnikus on Anneli Arusaar (Eesti), kostüümikunstnikeks Noemi Lara Ströber (Saksamaa) ja  Berta Vilipsone (Läti).

“Ajastul, mil üks maailma juhtivaid trende on žanrikino nõudlus, on “Rabal” potentsiaal saavutada rahvusvahelist mõju, nagu näitab varajane huvi välisfondide ja telekanalite poolt tootmise ajal. Film on krimidraama—žanr, mis on kahjuks Läti kinos täna haruldane. Lisaks käsitleb selle süžee ainulaadsel viisil soode ökoloogiat, uurides teemat, mis on antropoloogide seas alles hiljuti tähelepanu saanud: niinimetatud raba kehad. See aspekt rõhutab filmi originaalsust ja annab loole teatud ajatuse,” ütleb filmi peaprodutsent Gints Grūbe.

Film jõuab kinodesse 2025. aastal.

Mistrus Media on varem tootnud selliseid Läti ja rahvusvaheliselt tunnustatud mängufilme nagu “Maria vaikus”, “Siga”, “Jaanuar”, “Vahetus”, “Melānija kroonikad”, samuti sarjad “Pension aadlimajas”, “Emīlija. Ajakirjanduse kuninganna” ning jaanuaris linastuva komöödia “Lastevanemate koosolek”.

“Biwa järve 8 nägu” kandideerib Oscarile

Eesti Filmi Instituudi komisjon valis Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia parima rahvusvahelise filmi kategoorias kandideerima Marko Raadi mängufilmi „Biwa järve 8 nägu“.

Komisjoni hinnangul on tegemist huvitava ja omanäolise tõlgendusega autorifilmiga, kus Jaapani kultuurist pärinevad lood Eesti tõlgenduses moodustavad tervikliku, esteetilise ja kontseptuaalse kunstiteose.

Filmi režissöör Marko Raat rõõmustab komisjoni otsuse üle: „Ilus üllatus ja au Biwa filmile. Ameeriklastele ka hea võimalus saada korraga Euroopa ja Aasia kunstidoos läbi Eesti filmi.“

EFI tootmisosakonna juhi Viola Salu sõnul on tegu äärmiselt omanäolise filmiga, mis on poeetiline ja kõrgel kunstilisel tasemel. „On rõõm näha, et Eesti filmikunst muutub üha mitmekülgsemaks ja et meie linateosed kõnetavad ka rahvusvahelist festivalipublikut,“ lisas Salu.

Filmi režissöör-stsenarist on Marko Raat, produtsendid on Ivo Felt, Dora Nedeczky, Mark Lwoff ja Misha Jaari ning operaator on Sten-Johan Lill. Filmi monteerija on Jaak Ollino jr, helilooja on Jakob Juhkam ja kunstnik Kristina Lõuk.

Filmi võtted toimusid suures osas Tartumaal, Peipsi ääres ja teose valmimist toetas ka Tartu filmifond.